Dag in dag uit krijgen onze hersenen veel informatie te verduren. Als dit gepaard gaat met stress, donkere dagen en een verminderde nachtrust, kan het weleens gebeuren dat je vatbaar bent voor microslaapjes. Zoals de naam doet vermoeden, zijn dit kleine, kortstondige slaapmomenten van 1 à 4 seconden tijdens het uitvoeren van een monotone activiteit. Met andere woorden, wanneer je je achter het stuur bevindt van een rijdende auto. Ge-vaar-lijk! Dus, onthoud deze tips en voorkom bedreigende situaties.

ALARMsignalen

Wist je dat maar liefst 5,1 procent van de Belgische autobestuurders zich slaperig achter het stuur bevindt? Waarvan 20 procent van de ernstige ongevallen toegeschreven wordt aan slaperigheid! Betrap je jezelf erop dat je wel eens vaker met een vermoeid hoofd achter het stuur kruipt? Foei! Je zet hiermee zowel jouw leven als het leven van de andere weggebruikers op het spel. Dat is enkele minuten indommelen niet waard, toch?! Vandaar dat het van uiterst belang is om aandachtig te zijn voor volgende signalen:

●      Concentratieverlies

●      Meerdere malen geeuwen

●      Regelmatig aan je gezicht of neus krabben

●      Geen geschikte zithouding vinden

●      Afwijken van de baan

●      Afwijken van de snelheid

●      Frequent knipperen of staren

●      Knikkebollen

Lange rit voor de boeg? Enkele veilige tips

Je stapt de auto in én begint spontaan te geeuwen. Nee toch! Of je nu een korte of lange rit af te leggen hebt, de gouden regel luidt altijd: ben je moe, stop met rijden. Kruipt de vermoeidheid pas na tientallen minuten in je kleren, lees dan goed wat je onderweg kan doen:

  1. Houd je wagen koel. Warmte maakt je enkel nog vermoeider dan je al bent.
  2. Eet een versnapering of drink iets fris!
  3. Hou een pitstop en slaap of rust eventueel 15 of 20 minuten.
  4. Zet je radio op een hoger volume.

Herken je deze signalen? Wees alert, voorzichtig én veilig. Zo ben je verzekerd op een safe rit!